Mali dugovi, ali male i plate

Bez autora
Jan 18 2011

Prosečna zaduženost građana Srbije raste iz godine u godinu, a lane je iznosila 749 evra. I pored toga, građani Srbije su najmanje zaduženi u Evropi, pre svega zbog malih plata. Svaki građanin Srbije bio je na kraju 2010. godine u proseku zadužen 749 evra, što je najmanja zaduženost u Evropi. Razlog su male plate, a ne preterana obazrivost građana. Prethodne godine, svaki građanin Srbije je, u proseku, dugovao 661 evro, što znači da stopa zaduživanja iz godine u godinu raste. Građani su za kredite prošle godine bankama ukupno dugovali 514,9 milijardi dinara, što je još više nego pretprošle godine. Najviše je poraslo zaduživanje po osnovu potrošačkih kredita, čak 46,1 odsto. Sa godinama, rastu i zaduženja preduzeća i preduzetnika, ali kako stručnjaci smatraju, nedovoljno.

Mali dugovi, ali male i plateProsečna zaduženost građana Srbije raste iz godine u godinu, a lane je iznosila 749 evra. I pored toga, građani Srbije su najmanje zaduženi u Evropi, pre svega zbog malih plata.

Svaki građanin Srbije bio je na kraju 2010. godine u proseku zadužen 749 evra, što je najmanja zaduženost u Evropi. Razlog su male plate, a ne preterana obazrivost građana, smatra generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Prethodne godine, svaki građanin Srbije je, u proseku, dugovao 661 evro, što znači da stopa zaduživanja iz godine u godinu raste.

Građani su za kredite prošle godine bankama ukupno dugovali 514,9 milijardi dinara, što je još više nego pretprošle godine. Najviše je poraslo zaduživanje po osnovu potrošačkih kredita, čak 46,1 odsto.

Sa godinama, rastu i zaduženja preduzeća i preduzetnika, ali kako stručnjaci smatraju, nedovoljno.

Dugalić objašnjava da bi bilo bolje da su krediti u značajnijem porastu, jer bi to ukazivalo na privredni oporavak.

„Nema privrednog razvoja bez investicija, a investicija nema bez kredita", precizirao je Dugalić.

Kako podseća, od 2004. do 2007. godine, bruto domaći proizvod je rastao po visokim stopama. Nažalost, u poslednje tri godine kreditni rast je manji, što je dovelo i do manjeg privrednog rasta.

Uprkos niskim platama, građani i dalje redovno vraćaju dugove. Kašnjenje u otplati dospelih rata u decembru čak je smanjeno u odnosu na novembar.

Disciplinovani su bili i preduzetnici, pa su u decembru neuredno otplaćivane rate za 11,6 odsto pozajmica, što je manje nego u novembru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik